Mobilni, nadzemni biološki pročistač KLARO container.blue®

KLARO container.blue® je novi mobilni biološki pročistač otpadnih voda u standardnom kontejneru dužine 6 m. Izrađen je za jednostavno postavljanje na lokaciju gdje je potreban biološki pročistač i puštanje u rad (plug-and-play). Iz tog razloga ovaj tip biološkog pročistača posebno je pogodan za privremenu upotrebu.

Može se koristiti u različitim područjima poput pokretnih gradilišta (npr. na cesti, na cjevovodima i sl.), privremenim kampovima u kojima su smješteni radnici, kamenoloma ili proizvodnih pogona s mnogo zaposlenih. Također je pogodan za udaljena mjesta kao što su istraživački kampovi, turistički kampovi ili vojni kampovi.

Budući da je u kontejner ugrađena elektronika, ona je maksimalno zaštićena od svih vremenskih uvjeta. Kompletna oprema vrlo se jednostavno demontira i montira i lako se transportira.

KLARO container.blue® funkcionira po modificiranoj verziji više puta dokazane SBR tehnologije.

Prednosti

 • Jednostavno za transport (standardni 6-metarski kontejner).
 • Brzo postavljanje i puštanje u pogon (plug-and-play).
 • Mala potrošnja energije (1,2 kWh po tretiranih 1.000 litara otpadnih voda).
 • Dizajnirano za pročišćavanje do 10.000 litara otpadnih voda dnevno.
 • Kod većih količina otpadnih voda mogućnost paralelnog povezivanja više kontejnera.
 •  

Komponente

Spremnici

U kontejneru su smještena četiri spremnika iz visokokvalitetne plastike (HD-PE) svaki zapremine od 4.000 litara. Materijal koji se koristi je lagan, čvrst i otporan na sve vrste otpadnih voda. Svaki spremnik ima veliki otvor s poklopcem za laki pristup kod održavanja i 3 manja otvora za priključak instalacija. Opasani su sa pocinčanim čeličnim obručima što spremnicima pruža potrebnu stabilnost, jednostavni su za postavljanje i sigurni za transport.

Uređaji za prozračivanje ili areatori

Svaki spremnik opremljen je sa tri membranska okrugla areatora pomoću kojih se u otpadne vode ispuštaju mjehurići zraka (na taj se način vrši prozračivanje otpadnih voda i razgradnja njezinih krutih dijelova). Aeratori su montirani na cijev od nehrđajućeg čelika, pričvršćeni su na dno spremnika i sa puhalom spojeni pomoću fleksibilnog crijeva.

KLARO Quick – set za pretakanje otpadnih voda

Set za pretakanje otpadnih voda KLARO Quick odlikuje se pouzdanošću u radu i jednostavnošću kod montaže i održavanja. Set se sastoji od sustava cijevi za pretakanje pomoću zračnih ili mamut pumpi. 

One služe za pretakanje otpadnih voda između komora kao i za ispumpavanje pročišćenih voda.

Vrlo lako se montiraju, i demontiraju.

Upravljački ormar

Središnji dio sustava je metalni upravljački ormar koji se nalazi u prednjem dijelu kontejnera. Sadrži sve potrebne elektromehaničke komponente (upravljačke module, puhala i ventile).

Ormar ugrađene komponente štiti od mehaničkih utjecaja, prašine i vlage. Ugrađeni ventilator štiti komponente od pregrijavanja. Svi ugrađeni dijelovi su lako dostupni. Sadrži ukupno četiri puhala sa niskom razinom buke, setove ventila i dvije upravljačke jedinice koje su ugrađene u vrata.

Upravljanje

Cjelokupnim postupkom obrade otpadnih voda potpuno automatski upravlja se pomoću dvije elektronske (mikroprocesorske) upravljačke jedinice, koje osim što omogućavaju podešavanje radnih parametara, prikazuju sve bitne parametre pročišćavanja.

Paralelno povezivanje

Za pročišćavanje većih količina otpadnih voda mogu se koristiti dva ili više sustava KLARO-kontejnera. Oni su identično opremljeni, međusobno se spajaju paralelno tako da rade zajedno tj. kao jedna cjelina. Pošto su oni paralelno spojeni te da bi bili ravnomjerno opterećeni oni se sa otpadnim vodama napajaju preko zajedničkog spremnika (1) i crpnih stanica (2) koje mogu biti ugrađene u spremnik ili kao vanjske crpne stanice. Na taj se način nepravilan dotok otpadnih voda može uravnotežiti i ravnomjerno rasporediti po kontejnerima. U KLARO-kontejnerima (3), dolazne otpadne vode obrađuju se pomoću inovativnog, modificiranog SBR postupka. Nakon završetka postupka pročišćene otpadne vode ispuštaju se u odvodni kanal, potok, rijeku, jezero ili u upojni bunar.

Tehnički podaci

 • Oprema je smještena u kontejner dužine 6m sa bočnim vratima
 • Materijal iz čega je izrađen kontejner: čelik
 • Ukupna težina: 3.180 kg
 • Dimenzije kontejnera: (D) 6.058 mm; (Š) 2.114 mm; (V) 2.169 mm
 • Dovod: DN 110; visina 2.310 mm
 • Odvod: DN 110; visina 415 mm
 • Odzračivanje: DN 110; visina 2.310 mm
 • Radni napon: 400 V, 50 Hz (60 Hz)
 • Nazivna struja: 32 A
 • Temperaturno područje: -10 °C… + 35 °C
 • Potrošnja energije: 10-12 kWh / dan
 •  

Podaci o obradi otpadnih voda

 • dnevni volumen dotoka: 10 m³ / dan
 • Opterećenje BPK5: 4 kg / dan (60 g BPK5 po korisniku na dan)
 • Vrijeme rada: 24 h
 • Način rada: Automatski

Rezultati učinka pročišćavanja (Performance Test) izdano od Njemačkog instituta za tehnologiju otpadnih voda (PIA – Prüfinstitut für Abwassertechnik GmbH)

Kvaliteta pročišćavanja otpadnih voda

 

Parametar pročišćavanja otpadnih voda

Vrijednosti pročišćenih otpadnih voda

Efikasnost pročišćavanja

BPK5 (biokemijska potrošnja kisika)

4 (mg/l)

94.8%

KPK (kemijska potrošnja kisika)

40 (mg/l)

99.1%

NH4-N (amonijev nitrat)

0.7 (mg/l)

98.3%

SS (suspendirane tvari)

8 (mg/l)

97.8%

Dokumenti za preuzimanje

Upit za biološki pročistač

Ispunite upitnik i pripremit ćemo Vam prijedlog ponude, primjeren Vašim zahtjevima. Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna.

(+385) 042/379-479

Dostupni od 8:00 – 16:00 sati

Adresa: Varaždinska ulica II, odvojak 4,

42000, Varaždin

Email: info@larix.hr